Mos en algenbestrijding rieten dak

Hoe beter een rieten dak wordt onderhouden, hoe langer zal het meegaan. Een met dennennaalden, bladeren en/of algen vervuild dak heeft een langere droogtijd hebben en gaat dus korter mee dan een schoon dak. Goed en tijdig onderhoud zal de levensduur veel meer verlengen dan de investering in kosten doet vermoeden. Andersom werkt het ook, een te kort aan onderhoud zal zich altijd wreken. Een geringe investering in preventief onderhoud betaalt zich terug in de vorm van een relevante levensduurverlenging van het rieten dak.

Alg op het dak kan zich zeer snel vestigen en uitbreiden
Een zwaar bealgd dak heeft een te lange droogtijd. Het moet al een aantal dagen echt droog zijn (zonder dauw 's nachts) voordat het buitenoppervlak droog wordt. De alglaag krimpt tijdens het drogen. Er vormen zich scholletjes alg die ook de toplaag van het riet open trekken. Valt er nu een bui dan zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak is zeer diep nat, heeft nu een extreem lange droogtijd en zal zeer snel verder achteruit gaan. 1 jaar in deze staat en het dak kan tot de gaarde (10 tot 15 cm riet) verspochten zijn. Het is zelfs de vraag of de daken nog te redden zijn. In dit geval had het dak dus twee jaar eerder geschoond moeten worden.

Mos op het dak
Er zijn veel soorten mos. En wat het rieten dak betreft, is het ene mos het andere niet. Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen. De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de (negatieve) invloed van algen. Moet een dak schoongemaakt worden, vrij van mos, dan kan dit niet door even snel chemisch te bestrijden, mos moet altijd handmatig verwijderd worden.

Wanneer u last heeft van mos of alg op het dak verzoeken wij u contact met ons op te nemen of een vrijblijvende offerte aan te vragen. Wij hebben veel ervaring met deze behandelingen en voorzien u graag van het juiste advies. 

Goed
onderhoud
bespaart
kosten