Onderhoud en Renovatie

De levensduur van een rieten dak is aanzienlijk te verlengen door regelmatig onderhoud te plegen.

 

Preventief, periodiek onderhoud

Het preventief onderhoud van een rietendak is het dak bijhouden om te zorgen dat het grote onderhoud zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.

 In de praktijk komt dit neer op een jaarlijkse inspectie, waarbij kleine schade door vogels en/of weersinvloeden kunnen worden gerepareerd. Over het algemeen zijn hier zelden grote bedragen mee gemoeid. Ook zouden eens per jaar bladeren en dennennaalden van het dak verwijderd moeten worden.

In voorkomend geval, is een scheur in het metselwerk van de nok zo gerepareerd. Laat men dit na, dan gaat het op die plaats inwateren met alle gevolgen van dien. Dan is men na verloop van tijd een veelvoud van het originele reparatiebedrag kwijt.

 

Groot onderhoud

Op een rieten dak verschijnen namelijk na verloop van tijd algen en mossen. Deze sluiten het onderliggende riet min of meer af. Dit heeft tot gevolg dat het rieten dak langer vochtig blijft na een regenbui. Het klinkt wat vreemd, maar riet kan heel slecht tegen vocht. Door het rieten dak oppervlakkig schoon te krabben, kammen noemen rietdekkers dit, wordt de structuur weer open, zodat het minder lang vochtig blijft.

Groot onderhoud is in de regel na 10 tot 12 jaar nodig, daarna met intervallen van 5 tot 6 jaar.

 U kunt vrijblijvend een offerte opvragen voor het onderhoud van uw dak.