Erkend Leerbedrijf

Rietdekkersbedrijf Koen Turk schenkt veel aandacht aan het opleiden van jongeren in de bouw en is door Fundeon erkend als leerbedrijf.

 

Werkzaamheden:

Als rietdekker bedek je hoge, schuine daken met riet. Je bedekt en renoveert daken in nieuwbouwwijken en daken van woningen, bedrijfsgebouwen en molens. Je onderhoudt contacten met bewoners van de woning, met de rietleveranciers en met leveranciers van andere hulpmiddelen en gereedschappen. Het is dan ook belangrijk dat je klantgericht werkt.

Voordat je het dak op gaat om het dak te bedekken met riet zorg je ervoor dat je de juiste materialen en middelen bij de hand hebt. Je werkt met verschillende timmergereedschappen en rietdekkersgereedschappen. Om veilig je werk uit te kunnen voeren, bouw je steigers en liften op. Als rietdekker voer je ook sloopwerkzaamheden uit. Je verwijdert de oude onderdelen van het dak en je brengt vervolgens nieuwe onderdelen op het dak aan. Je bouwt nauwkeurig en stevig de onderconstructie van het dak (het gedeelte waar het riet op komt te liggen). Dit is veelal timmerwerk. Vervolgens breng je het riet aan op het dak. Hierbij verdeel je de rietbossen per laag op het dak en zet deze tijdelijk vast. Je knipt de bossen riet los en spreidt deze gelijkmatig uit. Vervolgens zet je de rietlaag definitief vast door bindingen aan te brengen. Om het dak helemaal goed af te kunnen leveren, werk je de nok af met vorsten in een cementmortel. Je moet dus ook een beetje kunnen metselen.


Capaciteiten om rietdekkker te worden :

 

– Zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken

– Creatief zijn

– Goed met gereedschappen kunnen omgaan

– Goed kunnen samenwerken

– Oog hebben voor veiligheid

– Goed op hoogte kunnen werken (geen hoogtevrees

– Klantgericht kunnen werken

 

Arbeidsomstandigheden :

Als rietdekker werk je veelal als zelfstandig ondernemer of ben je werkzaam bij kleine bedrijven die 2 of 3 werknemers hebben. Je werkt vrijwel altijd in de buitenlucht op hoge, schuine daken. Voorbereidende werkzaamheden doe je in de werkplaats van het bedrijf. Je voert de opdracht meestal in een ploeg uit. Je reist elke dag op en neer naar de plek waar je op dat moment werkzaam bent en ziet zo verschillende delen van Nederland. Bij het werken op de daken krijg je te maken met de verschillende weersomstandigheden (vorst, wind, regen). Als het regent kun je niet werken.

 

Fundeon

De deelnemers zijn in dienst van het opleidingsbedrijf en doen de praktijkervaring op binnen ons bedrijf.

Tijdens de praktijkwerkzaamheden worden de deelnemers begeleid door onze leermeesters die de deelnemers de fijne kneepjes van het vak bijbrengen. De leermeesters volgen ieder jaar de nascholingscursus waardoor ze up-to-date blijven.

De deelnemers worden door ons beschouwd als zijnde ‘eigen’ medewerkers. Na een succesvolle afronding van de opleiding is het mogelijk om in dienst te treden bij Rietdekkersbedrijf Koen Turk als rietdekker op basis van de CAO voor de Bouwnijverheid.

Ook voor deelnemers van het VMBO, MBO en het HBO bieden wij mogelijkheden tot het volgen van een (snuffel) stage. Deze deelnemers worden, daar waar mogelijk, begeleid door een van onze leermeesters.

 

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn en/of wil je meer informatie neem dan contact met ons op.

We zijn te bereiken onder telefoonnummer 0488 – 45 33 31 of mail naar info@koenturk.nl.